Kisfaludy-kultusz

Kisfaludy-kultusz: Kisfaludy Sándor élete és munkássága

Kisfaludy Sándor a Himfy szerelmei című dalciklusával a magyar irodalmi ízlés jelentős fordulatát vezette be, költészetével előkészítője a magyar romantikának. Személyes fáradozásainak eredményeképpen Balatonfüreden felépült az első magyar kőszínház, mely a költő szívügye volt.

A XIX. század magyar irodalomtörténete azzal kezdődött, hogy 1801-ben megjelent A kesergő szerelem, amelynek költője egyelőre a Himfy álnév mögé rejtőzött. Sem azelőtt, sem azóta ilyen általános hazai sikere nem volt hazai kötetnek.

Kisfaludy Sándor a nők kedvence, hódításai, szerelmi ügyei végigkísérték katonai pályáját, szerelmei pedig nagy befolyással voltak szellemi fejlődésére és költészetére is.

1772. szeptember 27-én született Sümegen, az akkori Zala vármegyében egy ősi nemesi birtokos családba. Verseivel és a nyelvújításért folytatott sikeres harcával vált ismertté. Magyarul írt, amikor a magyar állam hivatalos nyelve a német volt, az egyházé pedig a latin. A romantikus költő, édesapja akaratával szembefordulva nem a jogi, hanem a katonai pályát választotta. Bécsi testőrtisztként is nyitott volt a művészetek iránt: szeretett rajzolni, hegedülni, kedvelte az írók, költők, festők, egyéb művészek és a gyönyörű hölgyek társaságát.

Már egészen fiatalon az ország ünnepelt költője volt. A magyar irodalmi romantika előkészítője, főleg szerelmi lírájával alkotott maradandót. Az általa létrehozott dalalakzatot Himfy-strófának nevezik a verstanban.

1828 telén részt vett a Magyar Tudományos Akadémia szabályzatát előkészítő bizottság működésében. 1830-ban az akadémiai igazgatóság által a nyelv- és széptudományok osztályába vidéki első (és így fizetéses) rendes taggá nevezték ki. Az 1833. évi nagyjutalmat közte s Vörösmarty Mihály között osztották meg. A jutalom megosztása és barátaival történő súrlódások annyira elkedvetlenítették, hogy 1835-ben lemondott rendes tagságról, ezt követően az Akadémia tiszteleti taggá választotta, és ezt szívesen vette. 

            Kisfaludy Sándor költészetének, irodalmi munkásságának és életének népszerűsítése városunk egyik kiemelt célja, hiszen a költő sümegi jelenléte a város fejlődésére is nagy hatással volt: idevonzotta a kor jeles személyiségeit, és minden utána következő sümegi lokálpatriótának is szívügye a Kisfaludy-hagyaték ápolása. 

A Kisfaludy Sándor Emlékház Sümegen, a Kisfaludy tér 2. szám alatt található, és látogatható keddtől szombatig 9-16 óráig.

Az Értéktárba delegálta: Oszkai Réka, 2019.

Települési értékként 15/2019. (IV.3.) STÉBH számmal határozat született róla 2019. április 3-án, mely alkalommal a megyei és nemzeti értéktárba is felvételét javasolta a bizottság.

A beadvány teljes szövege ajánlással letölthető innen.

A szakmai ajánlás letölthető innen.