Keresztes Nővérek iskolája

A SÜMEGI KERESZTES NŐVÉREK ISKOLÁJA

1940 és 1948 között működött a püspöki palota épületében a Keresztes Nővérek róm. kat. polgári leányiskolája, mely az oktatás átszervezése miatt 1945-től fokozatosan átalakult általános iskolai képzéssé.

Hogy milyen szellemben folyt az oktató-nevelő munka a polgári leányiskolában, azt híven tükrözik a tanévek történéseiről írt összefoglaló jelentések. Néhány idézet ennek illusztrálására: „Az isten áldásának leesdése után rámutattunk a munka és a kötelességteljesítés nagy nemzetépítő feladatára. […] A tanítási órákat imával kezdtük és fejeztük be. […] elénekeltük a magyar Hiszekegyet. Minden alkalmat felhasználtunk a magyar öntudat mélyítésére, nemzeti hőseinket tisztelő, hazáját szerető, érte dolgozni és áldozatot hozni tudó magyar ifjúság nevelésére. […] A takarékosság elvét és a magyar ipar ápolását cselekvőleg tanítottuk. […] Állandóan számonkértük, gondolnak-e a honleányi kötelességeikre vásárlásaik alkalmával, lelkükre kötve, hogy magyar ember csak magyar árut vásárol.”

A háborús években módosított tanrenddel, rövidített tanítási időszakokban, és sokszor kevesebb teremben is voltak kénytelenek tanítani, mivel az épületben átmenetileg hadikórház is helyet foglalt.

A rend 1948-as feloszlatása után az egykori „zárdás” nővérek egyike vállalt csak állami állást, és tanított tovább az általános iskolában, a többiek kántori, karitászi tevékenységet folytattak, vagy plébániák gazdaasszonyai lettek. Az egykori megbízott igazgató, Krisanich Mária Judith sírja a sümegi temetőben van.

50 évvel később, 1998-ban az egykori sümegi növendékek összefogtak, és találkozót szerveztek, mintegy 150 diákot tudtak összehívni a megemlékezésre, és ekkor avatták fel a palota kapualjában ma is megtalálható emléktáblát.

2023-ban immár 75 év telt el az utolsó polgárista növendékek ballagása óta, és mégis 40 meghívót sikerült kipostázni az egykori növendékek számára, igaz, többségük sajnos már csak az általános iskolai képzésben részesülhetett, de ugyanúgy az apácák szigorú nevelését kapták. A találkozó felemelő hangulatban, sok örömteli találkozás jegyében zajlott, 23 egykori növendék személyes részvételével.

Az Értéktárba delegálta: Sümegi Kata, 2023.

Települési értékként (kulturális örökség kategóriában) 5/2024. (III.14.) STÉBH számmal határozat született róla 2024. március 14-én.

A beadvány teljes szövege letölthető innen.