Szegedy Róza Nőikar

Szegedy Róza Nőikar

A sümegi Szegedy Róza Nőikar 2014-ben alakult Sümegen, az ötletgazda Szerencse Károlyné Éva kezdeményezésére és Paukovics László zenetanár, karnagy vezetésével. Azóta töretlenül szállják meg a színpadokat, legyen szó adventi koncertekről vagy városi eseményekről.

Első fellépésüket a Püspöki Palotában tartották, azóta pedig számos városban, köztük Ajkán, Tapolcán és Veszprémben is hallhatták már őket.

A kórus küldetése a magyar zenei értékek megőrzése és továbbadása, így nemcsak a közönség, de a kórus tagjai is részesei egy igazi kulturális élménynek minden egyes fellépésen. A kórus fontos küldetésének tekinti a kiemelkedő magyar szerzők – többek között Liszt Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán – műveinek megszólaltatását.

A Szegedy Róza Nőikar nemcsak a kultúra jegyében tevékenykedik, hanem a közösségépítésben is kiemelkedő szerepet vállal Sümegen és környékén. Céljuk, hogy összefogják a zenekedvelő lakosságot és rendszeres éneklési lehetőséget teremtsenek számukra.

Egyedüli képviselői a kórusmozgalomnak a vidéken, a Szegedy Róza Nőikar igazi kincs Sümeg kulturális életében.

A települési értéktárba 25. értékként került be.

Az Értéktárba delegálta: Paukovics László, 2022.

Települési értékként 4/2023. (III. 16.) STÉBH számmal határozat született róla 2023. március 16-án, kulturális örökség szakterületi kategóriában.

A beadvány teljes szövege letölthető innen.

A beadványhoz írt ajánlás letölthető innen.