Ranolder sajt

Ranolder sajt

Ranolder János püspök nevét méltán viselő sajtkülönlegességek a minőséget, a hagyományt, és a sajtkészítés szeretetét képviselik Sümegen.

       A kézműves sajt Sümegen, a János majorban készül, a Sümegtej fantázianevű családi vállalkozás terméke. A majorban 500 tejelő tehenet tartanak, laktációs termelésük 9870 liter, a nyers tej zsírtartalma 4,3 %.  Erre építve alakították ki 2014-ben a legkorszerűbb technológiával felszerelt tejfeldolgozó üzemet.  A kéregérlelt, zsíros keménysajt Ranolder János (1806 – 1875) veszprémi püspök emlékére és tiszteletére lett elnevezve, aki nagyon sokat tett a Dunántúl mezőgazdasági kultúrájának, első sorban a szőlő- és bortermelés, de a tejtermelés és -feldolgozás fellendítése érdekében is.

       A Ranolder érlelt sajt különleges karakteres ízét és illatát, omlós állományát és zárt szerkezetét elsősorban a kiváló minőségű tejnek, az egyedi baktérium flórának, valamint a több hónapos (levegőn történő) kéregérlelésének köszönheti. A kezdeti enyhén édeskés és sós sajtos alapíz mellett határozottan és hosszan jelennek meg a friss ropogós kenyérhéjra, a török mogyoróra, valamint a sárgahúsú aszalt gyümölcsök közül a körtére emlékeztető ízjegyek.

       2017-ben arany érmet szerzett a sajtok világbajnokságának számító Mondial du Fromage nemzetközi sajtversenyen, a Párizs melletti Tours-ban. 2019-ben a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválja rangos versenyén a Ranolder extra kemény zsíros sajt különdíjban részesült.

       A sajt készítői kiemelt figyelmet fordítanak a magas minőségre és a társadalmi felelősségvállalásra is. A 100%-ban helyben készült termék nevében is tükrözi a helyi sajátságokat.

https://www.sumegtej.hu/?termekeink#undefined4

Az Értéktárba delegálta: Oszkai Réka, 2019.

Települési értékként 39/2019. (XI.12.) STÉBH számmal határozat született róla 2019. november 12-én, mely során a megyei értéktárba is tovább delegálta a bizottság.

A beadvány teljes szövege letölthető innen.