Kisfaludy Sándor Emlékház

Kisfaludy Sándor Emlékház

Ebben a házban született 1772-ben, és hunyt el 1844-ben Kisfaludy Sándor költő. Szülőháza ma közérdekű muzeális kiállítóhely, Emlékházként és közösségi térként működik, életének és munkásságának tárgyi emlékeit a szülővárosa büszkén őrzi.

Sümeg történelmi belvárosának központi terén álló, klasszicista stílusú épület szépen illeszkedik a környező nemesi kúriákhoz és a Palotakerthez.

A földszintes, L-alaprajzot mutató, kúriaszerű ház építtetője a – XVII. század végén – a Sándorffy család volt, s a költő apja, Kisfaludy Mihály Sándorffy Juliannával kötött házassága révén került a Kisfaludyak tulajdonába.

Kisfaludy Sándor végleg 1805-ben telepedett le ifjú feleségével, Szegedy Rózával ebben a házban, melyet haláláig megtartott.

Mivel leszármazottjai nem voltak, a rokonság a házat a veszprémi püspökségnek adta el: az épület ettől kezdve a mindenkori uradalmi intéző hajlékaként szolgált. 1944-ben azonban – az egyházi birtokok államosításával – ez a ház is a népköztársaság tulajdonba került. 1950 után falai közt múzeum működött, helytörténeti vonatkozású gyűjteményeket mutatva be.

Az idők folyamán az épülethez tartozó telket több kisebb parcellára osztották, és az idenyíló lakóházakhoz csatolták. Magát az épületet is többször átalakították: két végéhez újabb helyiségeket toldottak, tornácának szép boltíves árkádjait befalazták, s az udvar szintjét is megemelték.

            Kisfaludy költészete irodalomtörténeti kuriózum. Ezek az értékek nem merülhetnek feledésbe és a Kisfaludy Emlékház biztosítja, hogy a következő nemzedékek is megismerhessék. Az állandó kiállításokon a Kisfaludy család berendezési és használati tárgyait, festményeket, metszeteket, könyveket is felvonultató, tematikusan rendezett gyűjteményeket láthatnak az érdeklődők.

            2016-ban struktúraváltást követően az Emlékház tagintézményévé vált a Kisfaludy Sándor Művelődési Központnak, melynek fenntartója Sümeg Város Önkormányzata. Az utóbbi években Sümeg lakossága újra felfedezte a Kisfaludy Emlékházat. Újra élet költözött az ódon falak közé. Családok és turisták egyaránt szívesen betérnek a kiállításokat megtekinteni, a rendezvényeken aktívan részt venni. Az Emlékház a város egyik fontos közösségi színterévé vált.

A Kisfaludy Sándor Emlékház Sümegen, a Kisfaludy tér 2. szám alatt található, és látogatható keddtől szombatig 9-16 óráig.

Az Értéktárba delegálta: Oszkai Réka, 2019.

Települési értékként 16/2019. (IV.3.) STÉBH számmal határozat született róla 2019. április 3-án, mely alkalommal a megyei és nemzeti értéktárba is felvételét javasolta a bizottság.

A beadvány teljes szövege ajánlással letölthető innen.

Kisfaludy László ajánlása letölthető innen.